Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, la Patriarhie
Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 26 octombrie, în fiecare an, pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
La Patriarhie, Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de vară al Catedralei Patriarhale de către un sobor de ierarhi condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama. Din soborul slujitor au mai făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit, Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos a spus că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a schimbat dregătoriile lumești cu valorile duhovnicești neclintite. De asemenea, ierarhul grec a deplâns faptul că în zilele noastre tot mai mulți oameni aleg să renunțe la orice valori, în schimbul unor funcții importante.
Înaltpreasfinţia Sa a adăugat că grija principală a Sfântului Dimitrie s-a îndreptat către tinerii care au și mai multă nevoie astăzi de modele și îndrumare.
„Într-o epocă precum este cea de astăzi este nevoie de misiune iubitoare pentru a-i conduce pe tineri la Hristos. Într-o epocă în care ateismul şi corupţia spirituală îi îndeamnă pe tineri să trăiască o viaţă licenţioasă, o viaţă supusă plăcerilor, este nevoie de creştini următori ai Sfântului Apostol Pavel şi ai Sfântului Mare Mucenic Dimitrie care prin cuvântul şi prin exemplul lor de viaţă să-i cheme pe tineri la viaţa cea adevărată”.
Deși ofițer în armata romană, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost de fapt un ostaș al lui Hristos. El a fost creștin într-o epocă în care costa foarte mult să fii creștin. Aceasta înseamnă că orice demnitate ar avea cineva, el poate fi în același timp ostaș al Mântuitorului Hristos și Bisericii Sale, a mai subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos.
„Ocupaţia sau demnitatea cuiva nu constituie un impediment pentru viaţa şi credinţa creştină. Credeţi că în zilele noastre nu se descoperă noi mucenici ? În ţările din Orientul Mijlociu sabia necruţătoare a islamului seceră creştinii autentici pe care îi aşează în aceeaşi oştire cu cea a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie. Dacă Sfântul nostru a fost şi este un urmaş al lui Hristos bine ar fi ca şi noi să ne constituim întru asemănarea lui Hristos, să fim următori ai sfinţilor, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel: «Să-mi fiţi voi mie următori, precum şi eu sunt următor al lui Hristos»”.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cinstea de a sluji astăzi pe Dealul Patriarhiei. De asemenea, i-a felicitat pe credincioși pentru evlavia și dăruirea de care au dat dovadă cu prilejul pelerinajului.
„Dumneavoastră sunteţi slava, binecuvântarea şi întărirea Bisericii Ortodoxe Române. Sunteţi mândria acestei Biserici. Să rămâneţi întotdeauna aproape de Biserică”.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.
Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este unul dintre marii mucenici, făcători de minuni și tămăduitori ai Bisericii Creștine. El a trăit în secolul al III-lea, în vremea împăraților Maximian și Dioclețian şi a fost general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei.
A fost martirizat în anul 306 pentru că nu a vrut să renunțe la credința în Mântuitorul Hristos.
(Sursa: Agentia de Stiri Basilica)