Parohia Sf. Pantelimon – Colocviul parohia “Unitate si continuitate”
Enoriasii de la biserica Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti au participat pe parcursul lunii noiembrie la Colocviul parohial “Unitate si continuitate la biserica Sf. Pantelimon”, organizat de Departamentului pentru copii si tineret Ateneul Sfantului Pantelimon.
In cadrul intalnirilor a fost dezbatuta tema aparatorilor Ortodoxiei in timpul comunismului in Patriarhia Romana de la parohia in care a luat nastere “Acatistul Sfantului Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon”.
Lucrarile colocviilor au debutat in data de 29 octombrie 2017, cu marturia domnului Vasile Nica, in varsta de 88 de ani, care a vorbit participantilor despre contributia comunitatii parohiale la salvarea bisericii Sfantul Pantelimon Foisorul de Foc, grav afectata dupa cutremurul din 1977.
“Vazand ca pridvorul, naosul si altarul bisericii avariate, armenii – care locuiau in acest cartier si obisnuiau sa vina la slujbele savarsite de parintii Gheorghe Popescu Colibasi, Gheorghe Sorescu si Ioan Paslaru – au ajutat la refacerea acestui lacas de cult, oferind un substantial sprijin financiar”, a precizat domnul V. Nica.
In acest context, parintele paroh Marian Constantinescu a rememorat afirmatia facuta deseori in cadrul adunarii parohiale de parintele Ioan Stanculescu potrivit caruia “daca biserica nu ar fi fost refacuta imediat dupa cutremur, ar fi riscat sa fie demolata de comunisti”.
In cadrul celui de-al doilea colocviu, in ziua de 12 noiembrie 2017, a luat cuvantul doamna Gheorghita Ionita, in varsta 89 de ani, care a prezentat interventia salvatoare a intaistatatorului Bisericii Armeniei, Vasken I, care a vizitat biserica avariata imediat dupa cutremurul din 1977.
“Parintele Stanculescu, in anul 1977, l-a primit pe Vasken I, Intaistatorul Bisericii Armene si in fata portii a ingenuncheat si i-a sarutat amandoua mainile pentru ca a ajutat biserica noastra… Mai departe, noi ne-am luptat impreuna cu parintele Ioan Paslaru ca sa nu fie demolata si sa ramana in picioare! Biserica era pe dinauntru neagra ca vesmantul negru al parintelui! Parintele Paslaru a ramas cu povara plecarii parintelui Stanculescu in strainatate. Am muncit toti enoriasii, si cu leutul, si cu banutul, ca sa stea in picioare… Nu am avut bani prea multi. Lumea era mai saraca, trecuse prin multe! Asa cum am fost noi, pe timpul nostru, sa fiti si voi acum si sa ajutati aceasta biserica care este foarte primitoare!”, a afirmat cu acest prilej doamna Gheorghita Ionita.
Cu prilejul acestui colocviu, doamna Nela Stanculescu, sotia parintelui Ioan F. Stanculescu, care din motive personale nu a putut fi prezenta, a adresat participantilor un mesaj in care a subliniat urmatoare: “In anul l977- cand cutremurul a zguduit din temelii biserica, preotul Ioan Stanculescu a primit un sprijin moral si material important din partea enoriasilor… Sotul meu mi-a povestit atunci, cu mare surprindere, ca in drumurile sale la Centrul de sistematizare al Capitalei (nu mai stiu cum era denumit atunci!), o doamna “cu mult suflet” (dupa cum o descria sotul meu) i-a aratat o lista ce cuprindea numele bisericilor ce trebuiau demolate (sub pretextul ca “au avarii prea mari”!). Pe aceasta lista figura si biserica Sf. Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti. Impresionata de insistenta preotului, dar si de temeinicia planului de reconstructie intocmit (…), doamna respectiva a sters numele bisericii de pe lista si a ajutat la urgentarea obtinerii autorizatiei de deschidere a santierului. In cea de a patra etapa a activitatii sale de salvare a bisericii, preotul a inceput o munca intensa de strangere de fonduri banesti pentru demararea lucrarilor. Au fost alaturi de dansul enoriasii si Arhiepiscopia Bucurestilor. Era firesc ca, in acest zbucium, vestea despre starea bisericii Sf. Pantelimon sa fi ajuns si la Patriarhul suprem al tuturor armenilor, cel care petrecuse anii copilariei in spatiul din jurul bisericii Sf. Pantelimon. Se intelege, deci, marea bucurie a preotului Ioan Stanculescu atunci cand a primit vestea ca, pe numele parohiei sale, a sosit o donatie de 15.000 de dolari din partea patriarhului Bisericii Armene, VASKEN I. Suma era destinata restaurarii/salvarii bisericii Sf. Pantelimon”.
Lucrarile colocviului au continuat in ziua de 19 noiembrie 2017, cu marturiile oferite de doamna Stefania Sorescu, in varsta de … de ani, care a prezentat un material audio si foto din perioada in care socrul dansei, parintele Gheorghe Sorescu a fost preot la aceasta biserica martir din Bucuresti (1950-1975). Cel mai interesant document prezentat cu acest prilej a fost un caiet pe care se afla transcrisa o varianta a Acatistului Sfantului Pantelimon din anul 1930. Pe acest caiet poate fi citita urmatoarea nota: “Terminat acest Sf. Acatist in ziua de 25 noembrie 1930 spre lauda si cinstea Sfantului Mare Mucenic si tamaduitor Pantelimon, catre care indrept si eu rugaciunile mele” (Gheorghe Iordanescu, absolvent al Facultatii de Teologie).
Un moment exceptional in cadrul colocviului s-a petrecut in data de 26 noiembrie 2017, cand la colocviu a fost invitat sa participe parintele profesor Nicolae Bordasiu, unul din prea putinii aparatori ai ortodoxiei in fata regimului comunist din Romania care mai sunt astazi in viata. Parintele Nicolae a marturisit ca a fost coleg de Facultate atat cu Vasken I, cat si cu parintele Ioan Paslaru. Impresionat de marturiile parintelui profesor, fiul parintelui Paslaru, domnul Cristian Paslaru, si-a amintit de momentul fericit in care armeanul Vasken I a sarit in ajutorul acestei biserici romanesti.
Colocviile se vor incheia miercuri, 29 noiembrie 2017, ora 19.00, cu spectacolul de teatru OSANDA CARTILOR dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Din distributia spectacolului fac parte actorii Simona Pandele (coordonator), Dan Apavaloaie, Adina Iftime, cu participarea studentilor la teologie Andrei Butu si Daniel Bahnea, precum si a elevului licean Maria Ene. Textul piesei se bazeaza pe o realitate istorica consemnata de parintele Bogdan Aurel Teleanu, preot slujitor la Parohia Sfantul Pantelimon – Foisorul de Foc din Bucuresti.
Cu prilejul acestor colocvii, Adunarea Parohiala de la biserica Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc din Bucuresti a urmarit documentarul “Preoti marturisitori de la Biserica Sfantul Pantelimon din Bucuresti” (de cca. 1 ora), o productie Trinitas Tv. Biroul de presa al Departamentului pentru copii si tineret ATENEUL SF. PANTELIMON.
Pr. Dr. Bogdan-Aurel Teleanu