ʺ100 de ani in cuvinte și imaginiʺ, proiect cultural finanțat de Primăria Sector 2 și Protoieria Sector II Capitală
Pentru cunoașterea valorilor trecutului nostru, în perioada 15 august – 15 noiembrie 2018, Protoieria Sector II Capitală desfășoară proiectul cultural ʺ100 de ani in cuvinte și imaginiʺ, proiect care se adresează cu precădere tinerilor.
Proiectul este finanțat de Primăria Sector 2 și Protoieria Sector II Capitală în cadrul finanțărilor nerambursabile din fondurile bugetului local al Sectorului 2 al Municipiului București, alocate pentru activități nonprofit potrivit legii nr. 350/2005.
Se propune o nouă abordare a valorilor de referință și a reperelor culturale emblematice care au contribuit în ultima sută de ani la consolidarea României, dintr-o perspectivă adaptată publicului de azi. Protoieria sector II Capitală sprijină, alături de Primăria sectorului 2, dezvoltarea și promovarea activităților culturale, religioase, sociale și educative a tinerilor prin derularea de activități artistice, religioase și de petrecere a timpului liber în zonele rezidențiale din afara perimetrului central.
În cadrul proiectului se desfășoară activități de artă digitală și noile media, acțiunile sunt dedicate evenimentelor cu caracter repetitiv, de tip festival, abordând o arie multidisciplinară: istorie, religie, artă – elemente esențiale pentru cultura românească. Arta este prezentă într-un mod original și absolut emoționant, printr-un spectacol de balet susținut de tineri cu deficiențe de auz.
Se dorește să se conștientizeze tinerii (elevi, adolescenți, studenți), în general cetățenii Sectorului 2, în legătură cu însemnătatea actului istoric al Marii Uniri de la 1918, Războiului pentru Întregirea Neamului, cunoașterea adevăratei istorii a României, utilizând în acest scop metode moderne, diseminarea informațiilor folosind logistică adecvată și modernă, organizând evenimente de înaltă ținută culturală cu implicarea zonelor de la periferia Sectorului 2.
De asemenea se dorește propunerea unei alternative de petrecere a timpului liber care se înscrie în conceptul numit ʺquality timeʺ.
Scopul acestui proiect este crearea unui program cultural repetitiv organizat pe mai multe ediții, conceput sub formă de festival, sub egida unor evenimente aniversare care să cuprindă marcarea mai multor momente din cultura, religia și istoria românilor, care să promoveze valorile morale, să înglobeze mai multe activități cultural religioase, istorice, artistice, expoziții, spectacole etc.
Obiectivul general al proiectului este promovarea culturii în anul Centenarului, revitalizarea vieții culturale a Sectorului 2, o mai mare participare la actul cultural-religios și reducerea dezechilibrului dintre centru și periferie prin realizarea unui eveniment de amploare, cu caracter repetitiv.
Evenimentele culturale prevăzute la ediția din acest an, desfășurată sub egida aniversării Centenarului Marii Uniri, urmăresc popularizarea în rândul a 250 de persoane (în marea lor majoritate tineri – inclusiv tineri cu dizabilități) din grupul țintă, într-o formă neconvențională, prin:
- Difuzarea de scurte (I) episoade de filme documentare de scurt metraj despre Marea Unire (și anume trei),
- Realizarea (II) a 8 conferințe, (ʺCaravana – Mărturii și Evocări 1918-2018ʺ(în număr de 8) dedicate principalelor momente, personalităţi și idei care au contribuit la realizarea Unirii, o conferința intitulată ʺMarea Unire și făuritorii Marii Uniri de la 1918ʺ(1), prezentată în cadrul galei de premiere și o Conferinţă intitulată ʺCentenarul – Poveștile Uniriiʺ (1)).
- Realizarea de concursuri de eseuri (III), cu character istoric și a unei gale de premiere (IV) a câștigătorilor la concursurile școlare organizate cu tema Centenarului precum și a unui spectacol de balet (V) intitulat (ʺMagia dansului prin vibrația muziciiʺ), susținut de un ansamblu de balet, format din tineri cu deficiențe de auz. În cadrul acestui eveniment se va organiza gala de premiere pentru copiii care au câștigat concursul de eseuri pe data de 6 noiembrie 2018.