Date contact
Hram: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului
Adresa: Calea Mosilor nr. 79, sector 2, București
Email: sfinti@protopopiatul2capitala.ro
Istoric
La intersectia strazilor Sfinti, Calea Mosilor si Dumitru Staniloae (fosta Cernica) din Bucuresti se ridica o bisericuta a caret isrorie este legata atat de istoria orasului, cat mai ales de istoria culturii ortodoxe.
Biserica de azi, cu Sfinti, este zidita in anul 1728, pe locul vechii biserici a lui Popa Herea (leromonahul Filotei), care la 15 februarie 1696 a fost inchinata Mitropoliei din Bucuresti si fostei Mitropolii din Targoviste. Dania a fost intarita cu blestem de Patriarhul Anriohiei, Atanasie. Biserica a purtat dintru inceput Hramul ,,Vovidenia”. Cu ingrijirile Mitropolitului Daniil, in locul bisericii lui Popa Herea a fost ridicata o noua biserica din zid. Prin acest act s-a implinit voia donatorului mentionata in actul de danie, si anume ,,ca mitropolitii sa aiba a cautarea de sfanta biserica aceasta si purtarea grija ca de s-ar surpa sau descoperi, den venitui bisericii si al mosiilor ei s-aiba ao ridica si a o acoperi si sa nu stea far-de preot”. (Dumitru L. lonita, Biserica cu Sfinti din Bucuresti, p.7).
Pisania de deasupra usii de la intrare ne mai povesteste ca acelasi Mitropolit Daniil este ctitorul bisericii de azi, care a cheltuit si pentru infrumusetarea si pictarea acestui sfant locas. Sibilele care infrumuseteaza exteriorul bisericii au determinat ca biserica sa fie numita de enoriasii ei (care nu stiau ce sunt sibilele) ,,Biserica cu Sfinti”, parohia azi purtand numele scurt Parohia ,,Sfinti”.
Din punct de vedere financiar Parohia ,,Sfinti” a fost intotdeauna foarte slaba, asa ca istoria povesteste de nenumaratele jalbe ale enoriasilor ei care vin mereu cu aceleasi pretentii, ca Sfanta Arhiepiscopie sa se ocupe de reparatiile sfantului locas. Aceasta practica, din pacate, se pare ca nu va disparea atat de usor.
Intre anii 1912 si 1931, biserica a fost inchisa. In acest timp i s-au facut cele mat insemnate reparatii. S-a recladit turnul mare, s-a lucrat series la acoperis si pictura.
Pictura bisericii, in special cea din interior, prezinta un deosebit interes. Dintre putinele biserici din tara, ,,Biserica cu Sfinti” are si pictura exterioara. Cele 19 figuri – 10 sibile si 9 filosofi -au fost macinate de rastimpuri. Pictura exterioara nu mai este vechea pictura de la mitropolitui Daniil, caci a fost refacuta in cateva randuri intre anii1897si1931.
In aceiasi ani s-a refacut partial si pictura interioara. In prezent se lucreaza la conservarea picturii din interior. In anii 1992 si 1993 pictura originala (aproximariv 50%) a fost redescoperita sub straturile de turn si cele adaose din timpul reparatiilor anterioare. Deocamdata ramane neclara varianta finala de conservare a picturii. Mentionam doar ca pictura Bisericii cu Sfinti are o insemnatate deosebit de mare atat pentru iconografia romaneasca, cat si pentru iconografia ortodoxa orientala.
In pridvorul bisericii se afla doua pietre de mormant, una in dreapta si alta in stanga. In conformitate cu marturiile lui N. lorga, sub piatra de mormant din stanga s-ar afla tot neamul lui Popa Herea.
In pronaos se mai afla sub o piatra ramasitele pamantesti ale unor ctitori ai bisericii. In dosarul Mitropoliei Ungro-Vlahiei sunt pomenite si alte pietre de mormant, care insa nu s-au pastrat pana in zilele noastre.