Date contact
Hram: Sfântul Antonie cel Mare
Adresa: Str. Trei Scaune nr.20, Sector 2, Bucureşti
Telefon: 0212.421.527
Email: sfantoniecolentina@protopopiatul2capitala.ro
Istoric
Parohia cu hramul Sfântul Antonie cel Mare a fost înfiinţată în anul 1944 şi a fost numit primul preot Ştefan Mihail.
Prin râvnă pastorală deosebită noul preot ia iniţiativa de a construi o biserică nouă, deoarece parohia nu avea biserică, iar slujbele liturgice se făceau într-o capelă improvizată.
În anul 1946 se pune piatra de temelie la construcţia bisericii noi. Se construieşte repede, dar în anul 1948, regimul comunist, nou instaurat, ateu şi abuziv, opreşte lucările şi ridică autorizaţia de construcţie.
După eforturi deosebite, în anul 1968 s-a ivit ocazia de a primi noua autorizaţie – deoarece şoseaua Colentina intra în sistematizare iar capela urma să fie demolată. Lucrările încep în primăvara anului 1969 şi înaintează rapid.
În anul 1968 este numit ca preot ajutător la parohie, tânărul lincenţiat Cristescu Mihail.
În anul 1979 preotul ctitor Ştefan Mihail trece la cele veşnice, preotul Cristescu Mihail este numit paroh şi lucrările la biserica nouă continuă cu aceeaşi râvnă şi responsabilitate până la finalizarea lucrării.
Pe data de 17 ianuarie 1991, biserica a fost sfiinţită de Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist cu un mare şi ales sobor de preoţi şi diaconi.
Alături de preotul paroh este numit ca preot slujitor din anul 2008 părintele Cristescu Gabriel.
Proiectul arhitectural a fost întocmit de arhitecţii Dumitru Ionescu – Berechet şi Gheorghe Naumescu împreună cu inginerul Luigi Corra.
Construcţia a fost realizată din materiale moderne – cărămidă şi beton armat. Are un plan dreptunghiular cu absidă la răsărit, folosind forme ale arhitecturii bizantine cu elemente autohtone. Pictura bisericii a fost realizată în ulei de către pictorul Gheorghe Busuioc.
Întreaga construcţie, cu finisări şi dotări a fost realizată în întregime, numai prin efortul creştinilor din parohie şi de pretutindeni, fără ajutor de la instituţiile de stat.
Fiind o parohie relativ nouă nu a deţinut şi nu deţine proprietăţi, terenuri, case, casă parohială, cimintir sau alte bunuri de patrimoniu.
Activităţi cultural-misionare
Marţi după săvârşirea Sfântului Maslu, au loc în biserică convorbiri catehetice între preoţi şi credincioşi, iar persoanele interesate pot beneficia şi de asistenţă juridică din partea unei persoane calificate.
Biserica dispune de o mică bibliotecă de la care cei doritori pot împrumuta cărţi teologice.
Activităţi social-filantropice
În cadrul parohiei se derulează un program de asistenţă socială alcătuit de un colectiv de medici şi asistenţi medicali din cadrul parohiei.
Programul atinge următoarele obiective:
- consultaţii medicale de specialitate;
- parteneriate şi colaborare cu Spitalul Colentina Grozovici şi Dispensarul „Trei Scaune“;
- selectarea pe bază de investigaţie socială a beneficiarilor a programului de asistenţă medicală (cei din familii defavorizate, persoane care nu au acces la servicii medicale, nefiind cotizanţi ai sistemului de asigurări de sănătate).