Parohia Parcul Călărași (Vergului)

biserica parc calarasi

Date contact

Hram: Sfinții Impărați Constantin și Elena, Sfânta Cuvioasă Parascheva

Adresa: Bd. Basarabia nr. 2, sect. 2, București

Email: parccalarasi@protopopiatul2capitala.ro

web-page-separator

Istoric

Biserica se afla in partea de est a Capitalei, la ,,Bariera Vergului”. Constructia bisericii a inceput in anul 1942 in timpul guvernarii Maresalului Ion Antonescu, care a sprijinit masiv lucrarile de construire si al carui tablou votiv se afla in pronaos.

Prin staruinta preotului Constantin Sarbu si a renumitului doctor Victor Gomoiu, epitrop, Lucrarile de ridicare a sfantului lacas au fost terminate in anul 1949. La construirea bisericii au ajutat si enoriasii parohiei.

Planurile au fost intocmite de arhitect Spiridon Nicolau, iar calculele de rezistenta de catre inginerul A. Beles.

Pictura bisericii a fost executata de pictorul Eremia Profeta in fresca neobizantina, in anul 1964. !n biserica exista tabloul P.F. Parinte lustinian Marina.

Biserica Vergului, cu o singura turla si puternice frontoane in fata si in spate, este una monumentala, amintind de Biserica Domneasca din Campulung-Muscel.

Catapeteasma, sculptata m lemn de cires si stejar, contine elemente figurative si decorative din folclorul romanesc.Intre anii 2000 si 200, biserica a fost consolidata si restaurata prin grija preotilor slujitori: Pr. prof. dr. Dumitru Radu si Pr. Ion Protopopescu. De asemenea pictura a fost restaurata de pictor Elena Vasilescu. Biserica a fost impodobita prin grija credinciosilor cu noi candelabre aduse din Grecia.

Back to Top