Date contact
Hram: Înalţarea Sfintei Cruci, Acoperămânul Maicii Domnului
Adresa: strada Balotului nr. 4, sector 2 – Bucureşti
Email: inaltareasfcruci@protopopiatul2capitala.ro
Istoric
Biserica Parohiei Înălţarea Sfintei Cruci este situată pe strada Balotului nr. 4, sector 2, ce începe din Şoseaua Fundeni, în apropiere de intersecţia acesteia cu Şoseaua Colentina.
A fost ctitorită în anul 1957,prin daniile credincioşilor din parohie, cu strădania preotului paroh Dumitru Alexandru şi a Consiliului Parohial.
Lucrările s-au încheiat odată cu pictarea în frescă în anul 1963, iar după un an (1964), a avut loc târnăsirea.
Este o biserică de tip cruce latină, cu pridvor şi turlă pe naos, ce se înscrie în dimensiunile 18 X 8,5 m, având absidele laterale dreptunghiulare, puţin ieşite în relief.
Absida altarului având trei turle este decrosată şi plancată de pastoforii. Biserica este precedată de un pridvor de formă pătrată în plan, mai îngust şi mai scund decât nava, având o arcadă frontală şi câte una laterală, toate trei în plin centru, cu arhivolte rezemate pe piloni masivi de colt.
Spaţiile pronaosului şi anaosului sunt acoperite cu bolţi în „maner de cos”, aşezate în direcţii perpendiculare. Tamburul octagonal al turlei, aşezat pe baza pătrată, se descarcă pe cele patru arce ale naosului. Şarpanta turlei descrie o piramidă cu 8 feţe cu o uşoară rupere de pantă şi este învelită în tablă solzi cupru.
Tâmpla ca şi stranele sau jilţul arhieresc este sculptată în lemn de stejar. Faţadele sunt tencuite şi zugravite ; mici panouri pictate cu icoane de sfinţi decorează peretele vestic al pronaosului şi spaţial dintre perechile de ferestre ale naosului şi pronaosului. În faţa bisericii, în curtea plantată cu brazi şi nuci, este o clopotniţă din zidărie, iar în spatele bisericii se află o clădire administrativă (cancelarie). De asemeni, în curtea bisericii se găseşte o capelă construită în anul 1956 şi renovată în 2000. În curtea bisericii se află o troiţă (cruce) din marmură, ridicată în anul 1997, de preotul Stan Alexandru împreună cu enoriaşii parohiei.
La intrarea în biserică se află, pe partea stângă, o placă de marmură cu pisania bisericii.
Între anii 1997 – 1998 s-a spălat şi restaurat pictura interioară şi s-au pictat zidurile în exterior, în timpul P. F. Patriahului Teoctist, Patriarh B.O.R, prin purtarea de grijă a preotului paroh Alexandru Stan şi a credincioşilor enoriaşi. La data de 1.11.1998 a avut loc resfinţirea acestei biserici de către P. F. Patriah Teoctist, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa membrilor Consiliului Eparhial şi unui mare număr de credincioşi. În anul 2008 s-a învelit Biserica, Capela, Clopotniţa şi Cancelaria cu tablă de cupru şi s-a reparat şi restaurat faţada Bisericii, Capelei, Clopotniţei şi Cancelariei şi gardul de jur împrejurul Bisericii.
Activităţi social – filantropice derulate la nivelul parohiei
Biserica acordă ajutor financiar, material, îmbrăcăminte şi alimente persoanelor aflate în nevoi: bătrâni, familii cu mulţi copii, bolnavi, şomeri
Contribuţia financiară a parohiei la desfăşurarea activităţilor sociale ale Arhiepiscopiei Bucureştilor (participanţi la pelerinajul de Sf. Dumitru, colecte deţinuţi, pachete pentru coralele de Sf. Nicolae).
Activităţi culturale
Cântare omofonă în biserică şi formarea unui cor de colindători.