Date contact
Hram: Pogorârea Sfântului Duh
Adresa: Şos. Pipera nr. 49, sector 2, Bucureşti
Telefon: 021 490 82 80 / 021 490 82 30
Website: www.manastirea_christiana.crestinortodox.ro
Email: manchristiana@protopopiatul2capitala.ro
Istoric
Iniţiativa construirii mânăstirii Christiana, aflată în şos. Pipera 49, sector II, Bucureşti, a aparţinut Doctorului Pavel Chirilă din Volunatri – Ilfov, care, susţinut de un grup de preoţi şi medici din Bucureşti, a solicitat în anul 1992, Fericitului întru pomenire Patriarh Teoctist înalta binecuvântare pentru construirea unui Complex medico-ecleziastic ce trebuia să cuprindă: o policlinică, patru clinici de specialitate şi o mănăstire.
În anul următor s-a pus piatra de temelie şi s-a sfinţit locul noii mânăstiri. Prin osârdia Stareţei Benedicta Chirobocea şi cu sprijinul unor binevoitori ajutători, s-a construit primul corp de chilii al mânăstirii, arhitect fiind dl. Octavian Neculai din Bucureşti.
În anii 2001-2005, sub directa îndrumare a Preasfinţitului Sebastian Ilfoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, prin jertfa dnei. Maria Liliana Vasilescu din Belgia, a familiilor Ioan şi Viorica Buzincu, Ion şi Adriana Cheşa şi a altor buni creştini din Bucureşti, a fost ridicată, înzestrată cu mobilier sculptat în lemn de stejar şi pictată biserica aşezământului, arhitect fiind dna. Gabriela Iamandi, inginer dl. Victor Nedriţă din Bucureşti iar constructor dl. Mircea Irimia din Suceava cu echipa de meşteri. Pictura în tehnica fresco a fost executată de dl. Mircea Petrişor din Bucureşti. Tot în această perioadă s-a amenajat, într-o fostă hală de producţie, căminul de bătrâne al mânăstirii. Cu prilejul unei vizite pastorale, în data de 1 iunie 2002, Fericitul întru pomenire Patriarh Teoctist a dăruit comunităţii monahale de aici icoana şi o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Antipa Românul de la Calapodeşti (10 ianuarie), care a devenit, astfel, ocrotitorul acestei sfinte mânăstiri.
La 2 octombrie 2005 biserica a fost târnosită primind hramul Pogorârii Sfântului Duh şi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi a fost inaugurat căminul de bătrâne. Biserica are un plan treflat, cu dimensiuni generale de 22,20 x 6,70-10 m şi o amplasare aparte: altarul şi naosul sunt încorporate în clădirea căminului de bătrâne, iar pronaosul şi pridvorul în exterior.
În iunie 2007 s-a început construcţia noii biserici a mânăstirii, iar în anul 2008, prin bunăvoinţa şi cu sprijinul financiar al D-lui Neculai Onţanu, Primarul Sectorului II, s-a construit cel de-al doilea corp de chilii.
În prezent în mănăstirea Christiana sunt 16 monahii şi surori, dintre care două sunt medici şi 11 asistente medicale, unele lucrând şi în diferite spitale şi fundaţii de binefacere din Capitală.