Parohia Sf. Pantelimon – Documentar despre părintele Gheorghe Creţu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul”
Prezent la acest eveniment, părintele lect. univ. dr. Sorin Pitic, de la Universitatea Naţională de Apărare Carol I, a apreciat că „prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României” constituie un moment important prin care se pune în valoare lucrarea, misiunea şi slujirea unor preoţi militari deosebiţi, aşa cum a fost părintele Gheorghe Creţu. Personal, mi s-a părut extraordinar faptul că au fost prezentate rapoartele părintelui Gheorghe Creţu către Serviciul de Asistenţă Religioasă din cadrul Marelui Cartier General al Armatei Române. Aceste documente rămân adevărate izvoare de inspiraţie şi revelaţie atât pentru Biserică, cât şi pentru istoria militară”.
Prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României”a fost însufleţită de proiecţia fotografiilor din arhiva personala a strănepoatelor părintelui Gheorghe C. Crețu, doamnele Ileana Guran şi Ana-Maria Schwab. Doamna Ileana Guran, martoră la acest eveniment, a ţinut să precizeze următoarele: „Dreptatea, curajul, patriotismul, solidaritatea, implicarea sunt valori transmise familiei părintelui Creţu din străbuni, valori pe care sperăm să le insuflăm şi mai departe tuturor românilor! Apreciez profesionalismul şi implicarea organizatorilor acestei prezentări care îl comemorează pe străbunicul meu, părintele Gheorghe C. Creţu”.
De asemenea, prezentarea a fost completată de interpretarea unui scurt fragment din piesa de teatru “Osânda cărţilor – Apărători ai Ortodoxiei în vremea regimului comunist din România, făuritori ai Marii Uniri” de către actriţa Simona Pandele care a ilustrat atmosfera Primului Război Mondial la care a luat parte preotul căpitan în rezervă Gheorghe C. Creţu. Doamna Simona Pandele a declarat că „eroii noştri în reverendă, în costum militar sau popular sunt de fapt mărturii de viaţă care vin din trecut pentru noi, oamenii din prezent. Credinţa, sacrificiul sau iubirea de neam sunt parte din noi şi ne sunt transmise din generaţie în generaţie. Un fapt în prezent despre o realitate din trecut pentru o lecţie către viitor!”.
Părintele dr. Teleanu Bogdan-Aurel consideră că „prezentarea “Părintele Gheorghe Creţu în Centenarul Întregirii României” ne ajută să reevaluăm momentul Unirii Basarabiei cu patria mamă şi să reconsiderăm contribuţia unora din făuritorii Marii Uniri la Întregirea României, îndreptând cercetările istorice în direcţia cea bună. E vorba de o evoluţia a cercetărilor întreprinse în cadrul aşezământului cultural Ateneului Sfântului Pantelimon – la înfiinţarea căruia sunt convins că şi-a adus contribuţia acum şaptezeci şi şapte de ani însuşi părintele Gheorghe Creţu – şi pe care încerc să o implementez în tot ceea ce am făcut în ultimii ani la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti”.
Totodată, vorbind despre munca de cercetare din cadrul Ateneului Sfântului Pantelimon care a făcut posibil acest demers, părintele Teleanu a adăugat: “Proiectul acesta realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 reprezintă încununarea unei munci care a inclus piesa de teatru “Osânda cărţilor” şi romanul omonim. Munca noastră nu punctează doar profilul preoţilor care au iniţiat Ateneul Sfântului Pantelimon, ci scoate la lumină un context istoric pe care comuniştii l-au dorit şters de pe faţa pământului odată cu cărţile de istorie şi georgrafie care au fost date la topit: România Întregită. Unele imagini şi texte provin din arhive istorice, altele din arhive personale, prea puţine din arhiva parohie punând bazele unei veritabile colecţii de documente şi fotografii istorice”.
La finalul prezentării, studentul Andrei Butu a vorbit despre acest proiect afirmând că este impresionat de modul în care „preoţii militari şi-au îndeplinit sarcina de a ţine aprinsă credinţa în sufletele soldaţilor atât prin cuvânt, cât şi prin faptele de sacrificiu personal pentru binele ţării!”. Prezentarea a făcut evident faptul că„visul României Mari a devenit realitate şi datorită acestora, prin neobosita activitate pastorală care s-a întrepătruns cu jertfa soldaţilor români pe câmpurile de luptă. Documentarul face posibil ca activitatea dinamică şi acţiunile pastoral-misionare ale părintelui Gheorghe Creţu să devină modele pentru studenţii teologi din zilele noastre””.
(Sursa: Ateneul Sfantul Pantelimon)